Εκδηλώσεις

Σύσκεψη για τα αδέσποτα ζώα στην Καρδίτσα

       

  Την Πέμπτη ώρα 6.30 μμ πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα, σύσκεψη για τα αδέσποτα ζώα στην αίθουσα της ΠΕΔ Θεσσαλίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Καρδίτσας, ο Πρόεδρος της Κτηνιατρικής σχολής, ο Υποδιευθυντής  της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας, εκπρόσωποι του Φιλοζωικού Ομίλου, του ΚΠΕ Μουζακίου, της Οικόσφαιρας , Διευθυντών των Σχολείων και των γονέων.

 

"Παρών" από τους Ενεργούς Πολίτες

  

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 13η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας που πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2013, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώθηκε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013 από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου η εκδήλωση "ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ".

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τοποθετήσεις από τους κ.κ. Ντάνη Αντώνιο, Υπεύθυνο Λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Μουζακίου, Γκαμαλέτσο Νικόλαο, εκπροσώπου Σύγχρονων Κινημάτων Καρδίτσας, Τράντα Γεώργιο, εκπροσώπου της Δράσης «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» και Ανδρεόπουλο Αθανάσιο, εκπροσώπου της Δράσης «Ενεργοί Πολίτες Φαρσάλων».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλοί συμπολίτες μας κι εκπρόσωποι φορέων που είναι "ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ", οι οποίοι στη συνέχεια κατέθεσαν τη γνώμη τους, έκαναν τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις τους, αλλά ανέπτυξαν και τον προβληματισμό τους γύρω από το θέμα, ενώ απαντήθηκαν κι ερωτήματα που προέκυψαν και αφορούν στους ενεργούς πολίτες, στη δραστηριοποίηση των πολιτών και στη συμμετοχή όλων μας σε διαφορετικές κοινωνικές δράσεις.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από ερωτήσεις, κάποιες από τις οποίες έχουν καταγραφεί και μπορείτε να τις βρείτε στην εξής διεύθυνση:

http://polikar.wikispaces.com/%CE%95%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82

Μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί την Τρίτη 24/9/2013 και ώρα 21.30 από τον τηλεοπτικό σταθμό ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV και σε επανάληψη την Κυριακή 29/9/2013 στις 18.30.

  

 

"ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ"

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου στα πλαίσια της 13ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας διοργανώνει στρογγυλό τραπέζι - συζήτηση με θέμα «Αναζητώντας τον ενεργό πολίτη» την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 11.00 π.μ. στο Άλσος Παυσιλύπου.

Στην εκδήλωση που είναι ανοιχτή στο κοινό καλούνται πολίτες που συμμετέχουν στις δράσεις διάφορων φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας για να καταθέσουν τις απόψεις τους και τους προβληματισμούς τους για το θέμα.

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες που έχουν γίνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης "ενεργοί πολίτες" θεωρούνται αυτοί που έχουν κάτι από τα παρακάτω:

  • Παρέχουν εθελοντική δουλειά σε οργανισμούς και δίκτυα
  • Οργανώνουν δράσεις για την τοπική κοινωνία
  • Συμμετέχουν σε ψηφοφορίες στις εκλογές
  • Συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα
  • Συμμετέχουν σε ομάδες ενδιαφερόντων
  • Συμμετέχουν  σε ειρηνικές διαμαρτυρίες
  • Συμμετέχουν σε δημόσιες συζητήσεις

Στην αρχή θα γίνουν ολιγόλεπτες εισηγήσεις από τον κ. Ανδρεόπουλο Αθ. μέλους των «Ενεργών Πολιτών Φαρσάλων», τον κ. Γκαμαλέτσο Ν. μέλους σύγχρονων κινημάτων στην Καρδίτσα, τον κ. Ντάνη Αντ. Υπευθύνου Λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Μουζακίου και τον κ. Τράντα Γ. μέλους των «Ενεργών Πολιτών Λάρισας». Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Η συζήτηση θα προσπαθήσει να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως:

  1. Τι έχει στο μυαλό του κάποιος όταν ακούει για ενεργό πολίτη;
  2. Πώς μπορούν να γίνουν περισσότεροι οι ενεργοί πολίτες;
  3. Υπάρχουν βιώματα στην παιδική ηλικία που δημιουργούν μια προδιάθεση για να γίνει κάποιος ενεργός πολίτης;
  4. Ποια είναι η προσωπική ιστορία ή διαδικασία "ενεργοποίησης" ενός ενεργού πολίτη;
  5. Ποια είναι τα κίνητρα που έχουν οι άνθρωποι για να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά;
  6. Πώς έγινε κάποιος ενεργός πολίτης;
  7. Ποια είναι τα εμπόδια που συναντά κάποιος τόσο για να ξεκινήσει την πορεία του σαν ενεργός πολίτης, αλλά και να συνεχίσει;
  8. Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι η εθελοντική δράση των ενεργών πολιτών και οι λύσεις στα προβλήματα που μπορεί να δίνουν, δεν θα οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη αδιαφορία του κράτους για τις κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχει;
  9. Ποιες ευκαιρίες παρέχουν οι σύλλογοι, οι εθελοντικές οργανώσεις, οι ΟΤΑ, οι κομματικές οργανώσεις αλλά και το κράτος για τη δημιουργία νέων ενεργών πολιτών;
  10. Οι διάφοροι σύλλογοι φορείς και οργανώσεις με τις διάφορες δράσεις τους πρέπει απλώς να παρέχουν κάποιες υπηρεσίες στους ανθρώπους ή να επιδιώκουν την κοινωνικοποίησή τους και τη συμμετοχή τους στις δράσεις των συλλόγων;
  11. Υπάρχει μια άνθηση των οργανώσεων αλληλεγγύης αυτή τη χρονική περίοδο που ενεργοποιούν και τους πολίτες. Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες των ενεργών πολιτών αυτή την περίοδο και ποιες πρέπει να είναι οι δράσεις τους;
  12. Σε πολλούς συλλόγους και οργανώσεις διαπιστώνεται ένα κενό όσον αφορά τη συμμετοχή νέων ανθρώπων στη δράση τους. Πού οφείλεται αυτή η ηλικιακή διαφορά στη συμπεριφορά;

Εκτός από αυτές τις ερωτήσεις αναμένεται να τεθούν και άλλα θέματα και πλευρές που θεωρούν σημαντικά οι συμμετέχοντες.

Για την καταγραφή της συζήτησης που μπορεί να συνεχιστεί, εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον, χρησιμοποιείται ο ιστότοπος:  polikar.wikispaces.com

 

21 Μαρτίου 2013. Μέρα δασοπονίας

 


Την 21η Μαρτίου κάθε έτους συμπίπτει η εαρινή ισημερία με την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Αυτή η ημέρα καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, ως ημέρα προβληματισμού σχετικά με τον ρόλο και την αξία των δασών και γενικότερα των χερσαίων οικοσυστημάτων στην διατήρηση της ζωής στον πλανήτη.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας το Κ.Π.Ε Μουζακίου σε συνεργασία με το Δήμο Μουζακίου, το Δασαρχείο Μουζακίου, την Τοπική Κοινότητα Μαυρομματίου, το Δημοτικό Σχολείο Μαυρομματίου και άλλους τοπικούς φορείς οργάνωσε και πραγματοποίησε μια σειρά από εκδηλώσεις.

Σε χώρο της Τοπικής Κοινότητας  Μαυρομματίου μαθητές του τοπικού Δημοτικού Σχολείου πραγματοποίησαν με τη βοήθεια ανθρώπων από την τοπική κοινότητα  και το Δασαρχείο Μουζακίου συμβολική δενδροφύτευση.

 

Στο  Κ.Π.Ε Μουζακίου μίλησαν σε μαθητές των Περιβαλλοντικών Ομάδων των  Γυμνασίων Στεφανοβικείου Μαγνησίας  και 3ου Γυμνασίου Καρδίτσας, τα οποία υλοποιούσαν περιβαλλοντικό πρόγραμμα σχετικό με το Δάσος στο Κ.Π.Ε.,  εκ μέρους του Δασαρχείου Μουζακίου η κ. Χουρδάκη και ο δασάρχης κ. Παπουτσής.


 

Στη συνέχεια οι ομάδες των μαθητών επισκέφθηκαν το κοντινό δάσος του αη Λια και με την βοήθεια και καθοδήγηση μελών του Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας, των συνοδών εκπαιδευτικών τους και των εκπαιδευτικών του Κ.Π.Ε. υλοποίησαν μια σειρά από δραστηριότητες γνωρίζοντας και μαθαίνοντας για  την πολύτιμη προσφορά και αξία του Δάσους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές με μεράκι και αστείρευτη φαντασία δημιούργησαν στο χώρο με υλικά του δάσους πρωτότυπα «καλλιτεχνήματα».

 

 

ΠΑΝΤΕΧΝΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΕΛΑΣ - ΛΑΜΠΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΜΙΝΙ

     

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. με θέμα «Παντέχνου πυρός σέλας -  Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο της 5ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Α/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, κα Αναστασία Φακίδου, τους μαθητές/ριες και εκπαιδευτικούς της Δ΄ Τάξης του  1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου υλοποίησαν πρόγραμμα με θέμα «Φωτιά και Πολιτισμός: δια πυρός τέχνες». Συγκεκριμένα τις τελευταίες 10 ημέρες οι μαθητές/ριες των σχολείων μελέτησαν στην τάξη τους στο πλαίσιο της ώρας της Ευέλικτης Ζώνης το θέμα της επίδρασης της φωτιάς στον πολιτισμό (μύθους, τέχνες, θρησκεία, γλώσσα) από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας και την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 οι μαθητές/ριες συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους κ. Λάμπρο Γάκια και κ. Νικόλαο Πάνο επισκέφθηκαν το Κ.Π.Ε. Μουζακίου. Στο πρώτο μέρος  παρακολούθησαν σύντομη παρουσίαση από τη Σχολική Σύμβουλο κα Αναστασία Φακίδου με θέμα «Δια πυρός τέχνες: η εγκαυστική μέθοδος ζωγραφικής» κατά την διάρκεια της οποίας οι μαθητές/ριες μελέτησαν τις μεθόδους και τα υλικά ζωγραφικής από τις προϊστορικές βραχογραφίες στην εγκαυστική μέθοδο των πορτρέτων Φαγιούμ, στις βυζαντινές φορητές εικόνες και σε έργα εγκαυστικής ζωγραφικής σύγχρονων καλλιτεχνών. Στη συνέχεια οι μαθητές/ριες  συμμετείχαν σε εικαστικό εργαστήριο χωρισμένοι κατά ομάδες και δημιούργησαν έργα ζωγραφικής με την εγκαυστική μέθοδο. Τα παιδιά επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την άγνωστη σε αυτά μέθοδο ζωγραφικής και διάθεση για πειραματισμό. Δημιούργησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα πρωτότυπα  και ενδιαφέροντα, κατά γενική ομολογία, έργα.  Ακολούθως οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το μοναδικό σε λειτουργία παραδοσιακό σιδηρουργείο στο Μουζάκι. Στο καμίνι, το οποίο είχε φροντίσει να βάλει από νωρίς σε λειτουργία ο ιδιοκτήτης του κ. Χρήστος Πλακιάς, οι μαθητές είχαν  την ευκαιρία να ακούσουν για τον τρόπο λειτουργίας του, να δουν τα εργαλεία του σιδερά, να παρακολουθήσουν στην πράξη τον τρόπο κατασκευής γεωργικών εργαλείων και να κάνουν ερωτήσεις στο ιδιοκτήτη του καμινιού για τις δυσκολίες του επαγγέλματος και την εξέλιξή του από την παλαιότερη εποχή.

    

 
Περισσότερα Άρθρα...