Ολοκληρώθηκε η 16η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας

Για άλλη μια χρονιά - 16η συνεχόμενη - διοργανώθηκε από την ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής) και διάφορους άλλους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας το διάστημα 22 έως 25 Σεπτέμβρη 2016, η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας στο άλσος του Παυσιλύπου.

Η 16η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας φέτος ήταν αφιερωμένη στο αστικό πράσινο και περιελάμβανε Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά πιστοποιημένων Βιολογικών προϊόντων, ειδών χειροτεχνίας και οικολογικών δραστηριοτήτων, ενημερωτική Ημερίδα με θέμα το αστικό πράσινο και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου συμμετέχοντας και φέτος ως συνδιοργανωτής στην Οικολογική Γιορτή ενημέρωσε τους επισκέπτες του περιπτέρου του για τους στόχους του Κέντρου, τις δράσεις του, τα εκπαιδευτικά προγράμματα Π.Ε. που υλοποιεί, τα δίκτυα Π.Ε που συντονίζει και συμμετέχει, τις συνεργασίες και γενικότερα τις παρεμβάσεις του σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που στοχεύουν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και απασχολούν την τοπική κοινωνία.

Στις φετινές δραστηριότητες του Κ.Π.Ε. στο πλαίσιο της Οικολογικής Γιορτής που αφορούσαν μαθητές, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου το πρωί συμμετείχαν οι μαθητές της Ε’ Τάξης του 3ου και 13ου  Δ.Σ. Καρδίτσας. Συγκεκριμένα, αφού οι μαθητές ενημερώθηκαν σύντομα από μέλη της Π.Ο. του Κ.Π.Ε. σχετικά με τη σημασία της ανακύκλωσης, στη συνέχεια και με την καθοδήγησή τους υλοποίησαν τη δραστηριότητα «Το παιχνίδι της σωστής ανακύκλωσης» που αποτελεί μέρος του  ημερήσιου προγράμματος Π.Ε. «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΘΕΛΩ - ΜΠΟΡΩ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» του Κ.Π.Ε. Μουζακίου.

 

16η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας

Ξεκινά η 16η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας!

Η 16η Οικολογική Γιορτή πραγματοποιείται από

22 έως 25 Σεπτεμβρίου στο Άλσος Παυσιλύπου

κι εδώ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων

και της Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο του πρώην 1ου Λυκείου Καρδίτσας

με θέμα: «Ο ρόλος του πολίτη στην αναβάθμιση του αστικού πρασίνου».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 16ης ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Σας περιμένουμε!

 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2016

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η Ημέρα θεσπίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1972 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με στόχο να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι η ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένη με το περιβάλλον. Να διαδοθεί το μήνυμα για τους κινδύνους που διατρέχει το περιβάλλον από ανθρωπογενείς δραστηριότητες και να αφυπνίσει όλους, ώστε να αναλάβουμε δράση για να το προστατεύσουμε.

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου σε συνεργασία με την Κινητή Βιβλιοθήκη της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας επισκέφτηκαν την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 το Δημοτικό Σχολείο Κρύας Βρύσης πραγματοποιώντας δράσεις με τους μαθητές.


Όλοι οι μαθητές του σχολείου ενημερώθηκαν από τις εκπροσώπους του Κ.Π.Ε. για την ανακύκλωση, τον φυσικό κύκλο ζωής και πώς αυτός διεκόπη, για τα υλικά συσκευασιών που χρησιμοποιούνται και πώς πρέπει να γίνεται η διαχείρισή τους, μα πάνω απ’ όλα για το τρίπτυχο Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω, καθώς πριν την ανακύκλωση υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά βήματα για τη μείωση της ρύπανσης από τα στερεά απόβλητα.

Στη συνέχεια οι μαθητές των τάξεων Γ’ έως ΣΤ’ πήραν μέρος σε δραστηριότητα που ονομάζεται «Η σκυταλοδρομία της διαλογής» κι εντάσσεται στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Κ.Π.Ε. Μουζακίου με θέμα: «Ανακύκλωση: Θέλω – Μπορώ – Συμμετέχω». Το βασικό αντικείμενο του προγράμματος αφορά στη σωστή διαλογή απορριμμάτων, σύμφωνα με το νέο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων των Δήμων.

Παράλληλα οι μαθητές των τάξεων Α’, Β’ και του νηπιαγωγείου με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους και την Υπεύθυνη της Κινητής Βιβλιοθήκης, κ. Μαρία Θεολόγη έφτιαξαν με εφημερίδες σε ανακυκλωμένο χαρτί το σύνθημα της ημέρας «Αφήστε τον κόσμο όμορφο». Το όνειρό τους για τη διατήρηση της όμορφης φύσης γύρω τους, αποτύπωσαν σε κολάζ φωτογραφιών τα παιδιά.

Το καθαρό, φυσικό και υγιές περιβάλλον αποτελεί μία από τις βασικές παραμέτρους για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής μας στους χώρους που διαμένουμε και η φροντίδα του οφείλει να αποτελεί βασικό πυλώνα για τις δραστηριότητες κάθε κοινωνίας.

Ευχαριστούμε τον Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Κρύας Βρύσης, καθώς και την κ. Θεολόγη για την υπέροχη συνεργασία τους στο πλαίσιο της Δράσης για τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Οι μαθητές μέσα από τις όμορφες δραστηριότητες ενημερώθηκαν και ψυχαγωγήθηκαν για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, το σεβασμό στο δημόσιο χώρο, διαμορφώνοντας, με τον τρόπο αυτό, καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.

 

Ημερίδα για την ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων στο Μεσενικόλα

Ο Δήμος Λίμνης Ν. Πλαστήρα σε συνεργασία με το Κέντρο "Δήμητρα" Καρδίτσας και ως συνέχεια των δράσεων με τους Ο.Τ.Α. της περιοχής που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, διοργάνωσε ημερίδα για την ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων την Τρίτη 10 Μαΐου και ώρα 8.00 μ.μ. στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Μεσενικόλα στο Μεσενικόλα Καρδίτσας.

Στην ημερίδα αναλύθηκαν θέματα σχετικά με την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων, τη διαχείριση των κενών συσκευασιών, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των χρηστών, καθώς και τη σημασία της εκπαίδευσης.

Τα θέματα αναλύθηκαν από τους:
‒    Γεώργιο Κορομπίλια, Γεωπόνο του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ»
‒    Παρασκευή Φασιανού, Γεωπόνο της Δ.Α.Ο.Κ. Καρδίτσας & Αντιδήμαρχο του Δήμου Μουζακίου
‒    Θωμά Καλαμπαλίκη, Συνεργάτη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου

Η ημερίδα θεωρήθηκε πολύ εποικοδομητική και ακολούθησε συζήτηση για το θέμα.

Στην ημερίδα, επίσης, μοιράστηκαν φυλλάδια για τη διαχείριση πλαστικών κενών φιαλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τον Ε.ΣΥ.Φ. (Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας), τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.


 

«Είκοσι χρόνια Κ.Π.Ε. Μουζακίου»

Τα είκοσι (20) χρόνια συνεχούς λειτουργίας συμπλήρωσε φέτος το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, αφού ως γνωστόν είναι από τα πρώτα Kέντρα που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα.

Με αφορμή το γεγονός αυτό η Π.Ο. του Κ.Π.Ε οργάνωσε το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 ανοιχτή εορταστική ημερίδα - εκδήλωση για μαθητές, εκπαιδευτικούς και το ευρύτερο κοινό με θέμα «Είκοσι χρόνια δράσης του Κ.Π.Ε. Μουζακίου. Η συμβολή του στην εκπαίδευση για την αειφορία». Ιδιαίτερα είχαν προσκληθεί μέλη των παρελθόντων παιδαγωγικών ομάδων του Κ.Π.Ε. Μουζακίου, Μ.Μ.Ε., στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεργάτες από τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., Δασαρχεία και φορείς και φυσικά πρόσωπα με τα οποία το Κ.Π.Ε. έχει συνεργαστεί μέχρι σήμερα.

Την ημερίδα άνοιξε ο Yπεύθυνος του Κ.Π.Ε. κ. Ντάνης Αντώνης καλωσορίζοντας το κοινό. Ο Δήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. κ. Κωτσός Γιώργος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε τη μεγάλη σημασία της λειτουργίας του Κ.Π.Ε στον Δήμο, αναγνώρισε την πολύπλευρη δραστηριότητά του και υποσχέθηκε την συνέχιση της άριστης συνεργασίας και στήριξής του για το καλό, όχι μόνον του Δήμου, αλλά ολόκληρου του Νομού Καρδίτσας.

Με επαινετικά λόγια για το Κέντρο μίλησαν, επίσης, και οι κ.κ. Καρανίκας Θωμάς και Παπανούσκας Μιχάλης, απερχόμενος και νυν Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, που ήταν παρόντες στην ημερίδα. Ο κ. Καρανίκας εξέφρασε ευχαριστήρια για τη συνεργασία με το Κ.Π.Ε και τόνισε το δέσιμο που αισθάνεται μαζί του, όσο και με την περιοχή, ενώ ο κ. Παπανούσκας είπε ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση η πολυσχιδής δράση του Κ.Π.Ε και δήλωσε μελλοντικός συνεργάτης στις προσπάθειες της Π.Ο. του Κ.Π.Ε.

Συγκινητική ήταν η παρουσίαση από τον πρώτο Υπεύθυνο του Κέντρου κ. Παπάγγελο Μάνθο και τα μέλη της τότε παιδαγωγικής ομάδας, των πρώτων στιγμών στο Κέντρο, τις αρχικές συνθήκες λειτουργίας και τα πρώτα του βήματα, όταν και μαζί με το προσωπικό της Μαθητικής Εστίας προσπαθούσαν να στήσουν το Κ.Π.Ε.

Ακολούθησε «Φωτογραφικό ταξίδι στο παρελθόν του Κ.Π.Ε.», το οποίο παρουσίασε ο εκπαιδευτικός του Κ.Π.Ε. κ. Γραμμένος Κώστας, μέσα από το οποίο οι παρόντες ταξίδεψαν στην εικοσάχρονη διαχρονική πορεία του Κ.Π.Ε. Μουζακίου και θυμήθηκαν με συγκίνηση και νοσταλγία, εικόνες και στιγμές από τα παλιά.

Κλείνοντας, αρκετοί φίλοι και συνεργάτες είχαν κάτι να θυμηθούν, να προτείνουν και να πουν για τη συνεργασία τους με το Κέντρο και να καταθέσουν εντυπώσεις, συναισθήματα και αναμνήσεις.

Ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή εκδήλωση, μέσα σε έντονα συγκινησιακό κλίμα, στην οποία έδωσαν το "παρών" και φίλοι που ήλθαν από μακριά, ενώ όσοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν έστειλαν τις θερμότερες ευχές τους για καλή συνέχεια. Πολλές ήταν και οι ευχές που έστειλε η εκπαιδευτική κοινότητα από όλη την Ελλάδα, με ξεχωριστές αυτές των άλλων Κ.Π.Ε.

Το "παρών" έδωσαν φυσικά και μέλη, πρώην και νυν, της Μαθητικής Εστίας που πρόσφεραν και προσφέρουν τις υπηρεσίες φιλοξενίας για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που επισκέπτονται το Κ.Π.Ε.

Η σεμνή εκδήλωση έκλεισε επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς που δομήθηκαν δίπλα από το Κ.Π.Ε στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην τοπική κοινωνία, αλλά και την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης λειτούργησε και θα συνεχίσει να λειτουργεί μόνιμη έκθεση φωτογραφίας με το όμορφο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Η νυν παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε ευχαριστεί όλους για την παρουσία τους και τα καλά τους λόγια, όπως και όλους εκείνους που συμμετείχαν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, στη συγκεκριμένη εκδήλωση - γιορτή για τα εικοσάχρονα του Κέντρου μας!

 
Περισσότερα Άρθρα...