Εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον ποταμό Καλέντζη!

Την Πέμπτη 23 Μαΐου έγιναν προγραμματισμένες εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» - Η Θεσσαλία μετά τον Ντάνιελ που πραγματοποήθηκαν στις 22-23-24 Μαΐου 2024 στην περιοχή της Καρδίτσας. Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια με τον Δήμο Καρδίτσας που είναι και μέλος του.

Τις εκπαιδευτικές δράσεις οργάνωσε και συντόνισε το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Μουζακίου στο πλαίσιο του Τοπικού Δικτύου Π.Ε. «Τα ποτάμια μας στο προσκήνιο» με τους εκπαιδευτικούς του κ. Ντάνη Αντώνη, κ. Ζαμπάλου Στέλλα και κ. Γραμμένο Κώστα. Επίσης, στην οργάνωση συμμετείχε και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Καρδίτσας με τον Υπεύθυνο του κ. Γκάτση Άρη.

Τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις ήταν το 5ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας (Τμήμα Δ1), με Υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους κ. Τσιχτή Ευάγγελο και Καπετάνιου Μαριλένα και το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας (Τμήμα Δ2), με Υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Παλαπέλα Γεωργία.

Οι σκοποί των δραστηριοτήτων ήταν να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τη φύση και πιο συγκεκριμένα με τα ποτάμια, να αντιληφθούν τη σημασία της διατήρησης καθαρών νερών στα ποτάμια, απαλλαγμένων από ρύπους, να ανακαλύψουν οικολογικές σχέσεις όπως τον τροφικό ιστό, να αναγνωρίσουν και να φωτογραφίσουν μέρος της χλωρίδας της περιοχής και παρόχθια φυτά, να μετρήσουν το πλάτος του ποταμού με τη Ναπολεόντεια μέθοδο, όπως και την ταχύτητα που ρέει το ποτάμι. Το πλάτος, το βάθος και η ταχύτητα του ποταμού μας δίνουν την παροχή του σε κάποιο σημείο. Αυτά παίζουν ρόλο στις πλημμύρες και τον σχεδιασμό των αντιπλημμυρικών ενεργειών.

Έτσι οι μικροί μαθητές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και συμμετείχαν κυκλικά σε όλες τις δραστηριότητες. Έκαναν λίγες αναλύσεις για την καθαρότητα των νερών, προσέγγισαν το πρόβλημα του ευτροφισμού, μετρήσαν πλάτος και ταχύτητα ροής του ποταμού, αναγνώρισαν και φωτογράφισαν παρόχθια φυτά και έπαιξαν το παιχνίδι της επιβίωσης, ανακαλύπτοντας οικολογικές σχέσεις και τροφικές αλυσίδες.

Την περιοχή που υλοποιούνταν οι δράσεις επισκέφτηκαν ο κ. Παναγιώτη Ντιντής - Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια και Αντιδήμαρχος Δήμου Τρικκαίων, ο κ. Χαρίσης Γεώργιος - Διευθυντής Συντονισμού του Δικτύου, ο κ. Σβερώνης Παναγιώτης - Αντιδήμαρχος του Δήμου Καρδίτσας και ο κ. Σπυρόπουλος Δημήτριος - Αναπληρωτής Διευθυντής της Α/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας. Επίσης, συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Δήμου Διδυμοτείχου, που επίσης σαν πόλη συμμετέχει στο Δίκτυο. Στους επισκέπτες οι συμμετέχουσες σχολικές μονάδες έδωσαν σαν αναμνηστικά πέτρες ζωγραφισμένες με θέματα από το ποτάμι.

Οι μαθητές το διασκέδασαν με την ψυχή τους παίζοντας και μαθαίνοντας! Οι μεγάλοι έμειναν πολύ ευχαριστημένοι τόσο από το μέρος (οι δράσεις έγιναν στη Βρύση Μπακόλα), όσο και από την οργάνωση των δραστηριοτήτων, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των ποταμών στο κλίμα, αλλά καταλήγοντας και στο πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης των μικρών μαθητών - αυριανών πολιτών, που θα έχουν να αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλαγές και ίσως ακόμη πιο ακραίες.

Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσουμε τη σημασία της ύπαρξης επισκέψιμων και προσβάσιμων παρόχθιων χώρων, καθώς γνωρίζουμε την επίδραση των ποταμών στο μικροκλίμα. Θα ήταν ευχής έργο να συντηρηθούν και να δημιουργηθούν νέοι τέτοιοι χώροι κοντά στα ποτάμια της περιοχής μας, πάντα με συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δασαρχείων.

Ευχαριστούμε το χωριό Μέλισσα, τον Πρόεδρό του κ. Καταβολάδα Σπυρίδωνα και τους κατοίκους που βοήθησαν στην οργάνωση των δραστηριοτήτων.

 

Ολοκλήρωση σεμιναρίου στις 3-4 Μαρτίου 2023 με θέμα: "Ποτάμια Εκπαίδευση" για τα μέλη του Τοπικού Δικτύου "Τα ποτάμια μας στο προσκήνιο"


Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Μουζακίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια συνδιοργάνωσαν στις 3 και 4 Μαρτίου 2023 σεμινάριο με θέμα την εκπαίδευση στα ποτάμια. Το σεμινάριο παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι περισσότεροι των οποίων συμμετέχουν στο Τοπικό Δίκτυο σχολικών περιβαλλοντικών ομάδων «Τα ποτάμια μας στο προσκήνιο». Το Δίκτυο αυτό που συντονίζει το ΚΕΠΕΑ Μουζακίου λειτουργεί από τη φετινή σχολική χρονιά έχοντας και την έγκριση και συνεργασία των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας.

Το σεμινάριο ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα μεσω τηλε-ημερίδας. Στην αρχή την εκδήλωση χαιρέτισαν ο διοικητικός συντονιστής του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με ποτάμια, κ. Χαρίσης Γιώργος και ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Ζαχαρής Κώστας, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Γκόλτσος Κώστας.

Στη συνέχεια οι επιμορφούμενοι παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Ο κ. Ντάνης Αντώνης, Προϊστάμενος του ΚΕΠΕΑ Μουζακίου παρουσίασε το θέμα: «Η ζωή στα νερά των ποταμών», μεσα από την οποία κατέδειξε τις βασικότερες κατηγορίες οργανισμών -μικροσκοπικών και μακροσκοπικών-, που υπάρχουν στα νερά των ποταμών και ανέδειξε τα κοινά χαρακτηριστικά της ζωής.

Από την πλευρά του ο κ. Δημητρίου, ο οποίος είναι ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου θαλάσσιων ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και ασχολείται και με τα εσωτερικά ύδατα, παρουσίασε στοιχεία από τη δράση αυτού του οργανισμού εστιάζοντας κυρίως στα ποτάμια της Θεσσαλίας, στον έλεγχο της ποιότητας των νερών τους, καθώς και στους μετρητές στάθμης, που σχετίζονται με την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Ο κ. Σαμαράς Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εδρεύει στην Καρδίτσα, παρουσίασε τους τύπους βλάστησης στους διάφορους οικότοπους, εστιάζοντας στην παρόχθια βλάστηση και τα φυτά, που απαντώνται συνηθέστερα σε αυτή.

Ο κ. Γκόζκος Αποστόλης, εκπρόσωπος του Δασαρχείου Μουζακίου, παρουσίασε τη σχέση νερού και δάσους και την αλληλεπίδραση αυτών με έμφαση στον αντιπλημμυρικό ρόλο του δάσους και την ευεργετική επίδραση αυτών στον υδρολογικό κύκλο.

Τέλος παρουσιάστηκε ένα γιγάντιο ποτάμιο οικοσύστημα στο Κογκό από τον κ. Σεραφείμ Σπανό, πρώην Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας στις φυσικές επιστήμες. Αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες του καιρού στις τροπικές περιοχές με τις καταρρακτώδεις βροχές, στα ιδιαίτερα στοιχεία του οικοσυστήματος, τα φυτά και τα ζώα, καθώς και τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων εκεί. Σημειωτέον ότι αυτό το χρονικό διάστημα o κ. Σπανός ζει και διδάσκει εκεί.

Το Σάββατο 4 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη πεδίου στον χώρο γύρω από τον ναό των 12 Αποστόλων στον Πύργο Ιθώμης με τα αιωνόβια πλατάνια. Στο παρακείμενο ρέμα έγινε επίδειξη των οργάνων μέτρησης ποιότητας του νερού και μέτρησης στάθμης του νερού από τον κ. Δημητρίου. Στη συνέχεια, η ομάδα που εκπροσωπούσε το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών  Ξύλου και Σχεδιασμού αποτελούμενη από τους Καθηγητές κ. Βραχνάκη Μιχάλη, κ. Καζόγλου Γιάννη και κ. Σαμαρά Δημήτρη, ανέλυσαν τον υπάρχοντα οικότοπο, όπου κυριαρχούν τα πλατάνια, τον τύπο βλάστησης, και παρουσίασαν σύντομα, εργαλεία και πρωτόκολλα, που υπάρχουν για την αξιολόγηση της βλάστησης και του οικότοπου, ενώ σημείωσαν και την επίδραση της ανθρώπινης παρουσίας  σε αυτά. Εξετάστηκαν και αναγνωρίστηκαν, επίσης, πόες και δέντρα που κυριαρχούν αυτή την εποχή στην περιοχή.

Τέλος, επιστρέφοντας οι εκπαιδευτικοί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΚΕΠΕΑ Μουζακίου, η κ. Ζαμπάλου Στέλλα, της Παιδαγωγικής ομάδας του ΚΕΠΕΑ, παρουσίασε τη μέθοδο της παιχνιδοποίησης προσαρμοσμένη και εφαρμοσμένη στο θέμα των ποταμών. Η παιχνιδοποίηση (gamification) χρησιμοποιεί το παιχνίδι προκειμένου να πετύχει εκπαιδευτικούς στόχους και αυξάνει κατά πολύ τον βαθμό εμπλοκής των συμμετεχόντων μαθητών.

Το σεμινάριο απασχόλησε ιδιαίτερα η δυσκολία εύρεσης προσβάσιμων χώρων σε ποτάμια της Καρδίτσας και η έλλειψη χώρων αναψυχής και εκπαίδευσης κοντά τους. Επίσης αναδείχθηκε η ανάγκη ελέγχου της κατάστασης των ποταμών και η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν εθελοντικές ομάδες με τη συμμετοχή σε προγράμματα «Citizen Science» (Επιστήμης των Πολιτών).

 

Διοργάνωση διήμερου σεμιναρίου με θέμα: «Ποτάμια Εκπαίδευση» για τα μέλη του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τα ποτάμια μας στο προσκήνιο»

Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μουζακίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό της παιδαγωγικής του ομάδας και στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Β' Κύκλος)», το οποίο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνδιοργανώνουν με το «Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια» διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Ποτάμια Εκπαίδευση», την Παρασκευή 3 Μαρτίου και το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023.
Το σεμινάριο θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο Τοπικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τα ποτάμια μας στο προσκήνιο», που έχει εγκριθεί από τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας.
Σκοπός του σεμιναρίου και των εργαστηρίων του είναι να επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς σε βασικά θέματα που έχουν σχέση με το ποτάμι και να προτείνει τρόπους ευαισθητοποίησης των μαθητών τους για συμμετοχή στον έλεγχο της κατάστασης των ποταμών.
Το ζητούμενο είναι η υγεία των ποτάμιων οικοσυστημάτων, η ανάδειξη των αξιών τους και η αξιοποίησή τους στα πλαίσια της αύξησης της ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας των πόλεων, όπως και η μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με αυτά.
Η δράση θα υλοποιηθεί χωρίς έξοδα για το δημόσιο, ενώ θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την αποφυγή της διασποράς του Covid-19.

alt