Παλαιό πέτρινο τοξωτό γεφύρι Γκορψιάς

 

Σύντομη περιγραφή                                                                                                                               

Βρίσκεται νοτιοδυτικά απ' το Μουζάκι Καρδίτσας, κοντά στο συνοικισμό Παλιοχώρι του Σιάμ (Οξυά), στη θέση «Γκορψιά» και σε υψόμετρο εξακοσίων μέτρων περίπου. Γεφυρώνει το ρέμα του Φλώρου. 
Απόσταση από το Μουζάκι οδικώς (με αρκετό χωματόδρομο) περίπου 30 λεπτά και από την Καρδίτσα περίπου μία ώρα Οι κάτοικοι του χωριού τοποθετούν την κατασκευή του αιώνες πριν. Οι πιο ηλικιωμένοι απ’ αυτούς το θυμούνται σχεδόν στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Έχει ένα ημικυκλικό τόξο με θολίτες που καδράρονται από λεπτά λίθινα σιρίτια -ανοίγει 8.70 μ., κι ανασηκώνεται απ' το νερό 5.00. Στα 6.00 μ. διέρχεται -με ελαφριά συνεχή κλίση προς την αριστερή όχθη- ο διάδρομος διάβασης, έχοντας συνολικό μήκος 20.50 μ. και ωφέλιμο πλάτος 2.20 -δεν προφυλάσσουν αρκάδες ή στηθαία. Η επιφάνεια του και η πρόσβασή του στη νοτιοδυτική όχθη έχουν υποστεί σημαντικές φθορές αλλά η βάση και το τόξο του διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Κατασκευάστηκε για να ενώνει το Παλιοχώρι (παλαιό Αηλίτσι) με το σημερινό κέντρο του χωριού, όπου παλαιότερα υπήρχε άλλο χωριό με την ονομασία Σιαμ Κιολ.
Το γεφύρι έχει σήμερα παρακαμφθεί από το δασικό δρόμο που διέρχεται πλησίον αυτού, ενώ η βλάστηση και η ανάπτυξη των δένδρων γύρω του είχε σαν αποτέλεσμα να μην είναι καν ορατό και να αποκοπεί εντελώς η πρόσβαση σ’ αυτό. Ωστόσο, μετά από πρωτοβουλία και ενέργειες του τοπικού Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς, έχει καταστεί και πάλι ορατό από το δρόμο για τους επισκέπτες, ενώ έχει αποκατασταθεί, έστω στοιχειωδώς και η πρόσβαση. Απαιτείται, όμως, ιδιαίτερη προσοχή απ’ όσους θα θελήσουν να κατέβουν στη ρεματιά για να δουν από κοντά τη βάση και το τόξο του.
Πρόσβαση : Από αυτοκινητόδρομο (χωματόδρομος) Μουζάκι – Βαένια – Παλαιοχώρι – κέντρο Οξυάς.

Προτάσεις για δραστηριότητες 
 
Υψόμετρο
600 μέτρα
Γεωγραφικές συντεταγμένες
 

Απόσταση από Μουζάκι    

30 λεπτά
Απόσταση από Καρδίτσα
1 ώρα
Περίοδος του έτους που είναι επισκέψιμος
 Συνιστάται αποφυγή επισκέψεων κατά τη χειμερινή περίοδο με δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Ημέρες και ώρες επίσκεψης
 
Ημερομηνίες εκδηλώσεων στην Κοινότητα 
 

 Διευθύνσεις σχετικών ιστοσελίδων 

 www.oxyakarditsas.gr (ιστοσελίδα Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς) και www.myoxya.gr
 Παρατηρήσεις
 

 Στοιχεία επικοινωνίας

Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς  «Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας», τηλέφ. : 6974456301, Δήμος Μουζακίου (Τοπική Κοινότητα Οξυάς), τηλέφ. : 2445043243.

Φορέας που παρέχει τις πληροφορίες

 Επιμέλεια - ευθύνη κειμένου και φωτογραφιών: Γιώργος Δ. Καραβίδας και Χρήστος Β. Γκαραβέλας, για το Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Οξυάς