Συνέχεια συνεργασίας του Κ.Π.Ε. Μουζακίου με φορείς της Τοπικής Κοινωνίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη


Στη συνέχεια της συνεργασίας του Κ.Π.Ε. Μουζακίου με τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, οργανώθηκαν την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016, εργαστήρια για θέματα που είχαν προκύψει σε προηγούμενη συνάντηση και αφορούσαν:

  1. Τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων (περίπτωση Μουζακίου)

  2. Την ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων  

  3. Την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην ορεινή Αργιθέα

Στις ομάδες, εκτός από το Κ.Π.Ε. Μουζακίου, συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, όπως:

Η ΠΑΔΥΘ, ο Δήμος Μουζακίου, η Δημοτική Κοινότητα Μουζακίου, εκπαιδευτικοί σχολείων Μουζακίου, εργολάβοι αποκομιδής απορριμμάτων

Το ΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας, το ΚΕΓΕ Δήμητρα, ενώ υλικό έστειλε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο

Ο Δήμος Αργιθέας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων, η Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝΚΑ) και ο Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ)  

Για τη λειτουργικότητα της κάθε ομάδας ο αριθμός των φορέων που κλήθηκαν ήταν περιορισμένος. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν να προσανατολιστεί το Κ.Π.Ε. Μουζακίου στις δράσεις ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης για τα συγκεκριμένα θέματα, αλλά να προκύψουν και προτάσεις και δράσεις που οι φορείς μπορούν να αναλάβουν στα πλαίσια του ρόλου τους για να βελτιώσουν τις υπάρχουσες καταστάσεις.

Ο συντονισμός με τους παραπάνω φορείς, αλλά και με άλλους, είναι μονόδρομος για την αποτελεσματικότητα των οποιωνδήποτε δράσεων που αφορούν την κοινωνία και βεβαίως και τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Τα αποτελέσματα των εργασιών μπορείτε να τα βρείτε εδώ:

  1. Για τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων (περίπτωση Μουζακίου)

  2. Για την ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων 

  3. Για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην ορεινή Αργιθέα

Το Κ.Π.Ε. ευχαριστεί τους φορείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του. Θα συνεχίσει τις επαφές του και με άλλους φορείς, ιδίως τους Δήμους της Π.Ε. Καρδίτσας για τα προαναφερθέντα θέματα, αλλά και για άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα που θίχτηκαν σε προηγούμενη συνάντηση.

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 09 Μάρτιος 2016 13:34)

 

«Είκοσι χρόνια Κ.Π.Ε. Μουζακίου»

Τα είκοσι (20) χρόνια συνεχούς λειτουργίας συμπλήρωσε φέτος το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, αφού ως γνωστόν είναι από τα πρώτα Kέντρα που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα.

Με αφορμή το γεγονός αυτό η Π.Ο. του Κ.Π.Ε οργάνωσε το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 ανοιχτή εορταστική ημερίδα - εκδήλωση για μαθητές, εκπαιδευτικούς και το ευρύτερο κοινό με θέμα «Είκοσι χρόνια δράσης του Κ.Π.Ε. Μουζακίου. Η συμβολή του στην εκπαίδευση για την αειφορία». Ιδιαίτερα είχαν προσκληθεί μέλη των παρελθόντων παιδαγωγικών ομάδων του Κ.Π.Ε. Μουζακίου, Μ.Μ.Ε., στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεργάτες από τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., Δασαρχεία και φορείς και φυσικά πρόσωπα με τα οποία το Κ.Π.Ε. έχει συνεργαστεί μέχρι σήμερα.

Την ημερίδα άνοιξε ο Yπεύθυνος του Κ.Π.Ε. κ. Ντάνης Αντώνης καλωσορίζοντας το κοινό. Ο Δήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. κ. Κωτσός Γιώργος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε τη μεγάλη σημασία της λειτουργίας του Κ.Π.Ε στον Δήμο, αναγνώρισε την πολύπλευρη δραστηριότητά του και υποσχέθηκε την συνέχιση της άριστης συνεργασίας και στήριξής του για το καλό, όχι μόνον του Δήμου, αλλά ολόκληρου του Νομού Καρδίτσας.

Με επαινετικά λόγια για το Κέντρο μίλησαν, επίσης, και οι κ.κ. Καρανίκας Θωμάς και Παπανούσκας Μιχάλης, απερχόμενος και νυν Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, που ήταν παρόντες στην ημερίδα. Ο κ. Καρανίκας εξέφρασε ευχαριστήρια για τη συνεργασία με το Κ.Π.Ε και τόνισε το δέσιμο που αισθάνεται μαζί του, όσο και με την περιοχή, ενώ ο κ. Παπανούσκας είπε ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση η πολυσχιδής δράση του Κ.Π.Ε και δήλωσε μελλοντικός συνεργάτης στις προσπάθειες της Π.Ο. του Κ.Π.Ε.

Συγκινητική ήταν η παρουσίαση από τον πρώτο Υπεύθυνο του Κέντρου κ. Παπάγγελο Μάνθο και τα μέλη της τότε παιδαγωγικής ομάδας, των πρώτων στιγμών στο Κέντρο, τις αρχικές συνθήκες λειτουργίας και τα πρώτα του βήματα, όταν και μαζί με το προσωπικό της Μαθητικής Εστίας προσπαθούσαν να στήσουν το Κ.Π.Ε.

Ακολούθησε «Φωτογραφικό ταξίδι στο παρελθόν του Κ.Π.Ε.», το οποίο παρουσίασε ο εκπαιδευτικός του Κ.Π.Ε. κ. Γραμμένος Κώστας, μέσα από το οποίο οι παρόντες ταξίδεψαν στην εικοσάχρονη διαχρονική πορεία του Κ.Π.Ε. Μουζακίου και θυμήθηκαν με συγκίνηση και νοσταλγία, εικόνες και στιγμές από τα παλιά.

Κλείνοντας, αρκετοί φίλοι και συνεργάτες είχαν κάτι να θυμηθούν, να προτείνουν και να πουν για τη συνεργασία τους με το Κέντρο και να καταθέσουν εντυπώσεις, συναισθήματα και αναμνήσεις.

Ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή εκδήλωση, μέσα σε έντονα συγκινησιακό κλίμα, στην οποία έδωσαν το "παρών" και φίλοι που ήλθαν από μακριά, ενώ όσοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν έστειλαν τις θερμότερες ευχές τους για καλή συνέχεια. Πολλές ήταν και οι ευχές που έστειλε η εκπαιδευτική κοινότητα από όλη την Ελλάδα, με ξεχωριστές αυτές των άλλων Κ.Π.Ε.

Το "παρών" έδωσαν φυσικά και μέλη, πρώην και νυν, της Μαθητικής Εστίας που πρόσφεραν και προσφέρουν τις υπηρεσίες φιλοξενίας για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που επισκέπτονται το Κ.Π.Ε.

Η σεμνή εκδήλωση έκλεισε επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς που δομήθηκαν δίπλα από το Κ.Π.Ε στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην τοπική κοινωνία, αλλά και την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης λειτούργησε και θα συνεχίσει να λειτουργεί μόνιμη έκθεση φωτογραφίας με το όμορφο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Η νυν παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε ευχαριστεί όλους για την παρουσία τους και τα καλά τους λόγια, όπως και όλους εκείνους που συμμετείχαν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, στη συγκεκριμένη εκδήλωση - γιορτή για τα εικοσάχρονα του Κέντρου μας!

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 09 Μάρτιος 2016 10:38)

 

Απολογισμός Ημερίδας του Κ.Π.Ε. Μουζακίου για την Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το Κ.Π.Ε. Μουζακίου διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Tοπική αυτοδιοίκηση και εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη» στις 13 Οκτωβρίου 2015.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν αιρετοί εκπρόσωποι των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης.

Από την πλευρά του Κ.Π.Ε. έγινε παρουσίαση των δράσεων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, ενώ οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, παρουσίασαν την κατάσταση σχετικά με τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιούνται στα σχολεία αρμοδιότητάς τους. 

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενημέρωσαν για τα κυριότερα τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις δυσκολίες που συναντούν και τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την επίλυσή τους. Πολλά προβλήματα είναι κοινά, αλλά υπάρχουν και ιδιαίτερα ζητήματα σε κάθε Δήμο.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για θέματα που αφορούν την συμπεριφορά των πολιτών και κατατέθηκαν προτάσεις για τις προσπάθειες που πρέπει να ληφθούν για αλλαγή σε φιλοπεριβαλλοντική κατεύθυνση.

Ανάμεσα στα θέματα που θίχτηκαν κυριάρχησε το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, της ανακύκλωσης και των φυτοφαρμάκων. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα ανάπτυξης με έμφαση στην αγροτική παραγωγή, θέματα που αφορούν στη ρύπανση των υδάτων και την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, τον βιολογικό καθαρισμό, την ελλιπή προστασία των δασών και των ρεμάτων, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τις ανεμογεννήτριες, την εγκατάλειψη του ορεινού όγκου με πετρογέφυρα και μνημεία να κινδυνεύουν να χαθούν και περιοχές να πλημμυρίσουν, την ανεξέλεγκτη απόθεση μπαζών, το θέμα της εκτροπής του Αχελώου και άλλα.

Στην ημερίδα συμμετείχαν από τον Δήμο Καρδίτσας ο Αντιδήμαρχος κ. Αντωνίου Σωτήριος, από τον Δήμο Παλαμά ο Δντιδήμαρχος κ. Τζέλλας Κωνσταντίνος, από τον Δήμο Μουζακίου ο δημοτικός υπάλληλος κ. Φραγκόπουλος Δημήτριος, από τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα ο Δήμαρχος κ. Τσιαντής Δημήτριος και από τον Δήμο Αργιθέας ο Δήμαρχος κ. Τσιβόλας Λάμπρος και ο Αντιδήμαρχος κ. Καραγιώργος Αθανάσιος. Επίσης, παραβρέθηκε και συμμετείχε ενεργά στην ημερίδα ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Καρδίτσας κ. Καρανίκας Θωμάς.

Το Κέντρο ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα τους Δήμους για τη συμμετοχή τους και θα επιδιώξει μια πιο συστηματική συνεργασία μαζί τους, όπως και με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, για την αντιμετώπιση των τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων, σύμφωνα με τις αρχές και διαδικασίες της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 16 Οκτώβριος 2015 11:11)

 

Ημερίδα στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2015

«Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» και της «Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» διοργανώνει ημερίδα για εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των έξι (6) Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 18.15 στο Επιμελητήριο Καρδίτσας (Ηρώων Πολυτεχνείου 3).

Στην ημερίδα το Κ.Π.Ε Μουζακίου, θα παρουσιάσει στους εκπαιδευτικούς και τους αιρετούς της Τ.Α. της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας τα προγράμματα και τα Δίκτυα Π.Ε. των Κ.Π.Ε. Θεσσαλίας. Επίσης, θα παρουσιαστούν οι δράσεις και τα προγράμματα των σχολικών περιβαλλοντικών ομάδων από τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων της  Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα παρουσιάσουν από την πλευρά τους τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως αυτά καταγράφονται στον Δήμο τους. Ο Δήμος Καρδίτσας θα εκπροσωπηθεί από τον Δήμαρχο κ. Αλεξάκο Φώτιο και τον Αντιδήμαρχο κ. Αντωνίου Σωτήριο, ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα από τον Δήμαρχο κ. Τσιαντή Δημήτριο, ο Δήμος Μουζακίου από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τόλια Σοφία, ο Δήμος Σοφάδων από τον Αντιδήμαρχο – Υπεύθυνο για θέματα παιδείας κ. Αγγελόπουλο Βασίλειο, ο Δήμος Παλαμά από τον Αντιδήμαρχο κ. Τζέλλα Κωνσταντίνο και ο Δήμος Αργιθέας από τον Αντιδήμαρχο κ. Καραγιώργο Αθανάσιο.

Σκοπός της συνάντησης είναι, αφενός οι εκπρόσωποι της Τ.Α. να εκθέσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις προτεραιότητες που δίνουν στην αντιμετώπισή τους και να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες των σχολικών μονάδων, αφετέρου οι εκπαιδευτικοί να τις λάβουν υπόψη τους στην επιλογή των προγραμμάτων Π.Ε. που υλοποιούν ή προτίθενται να υλοποιήσουν και να αποτελέσει τη βάση για μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Την εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης από όλη την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, καθώς και αιρετοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των έξι (6) Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Το πρόγραμμα της ημερίδας μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 16 Οκτώβριος 2015 09:38)

 

Ολοκληρώθηκε η διημερίδα με θέμα: «Το Φως: Φυσικά και ανθρωπογενή φαινόμενα - Παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα»

«ΠΑΝΗΓΥΡΙ» ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ!

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και φέτος οι εκδηλώσεις του Ε.Κ.Φ.Ε. Καρδίτσας και του Κ.Π.Ε. Μουζακίου, στο πλαίσιο των οποίων μεγάλη υπήρξε η συμμετοχή σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης της Καρδίτσας και του Μουζακίου.

Στο «πανηγύρι» των Φυσικών Επιστημών που διοργανώνεται για άλλη μια χρονιά - 8η κατά σειρά - από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Καρδίτσας, συνδιοργανωτής του οποίου είναι και το Κ.Π.Ε. Μουζακίου και συμμετέχοντας στις παραπάνω εκδηλώσεις, πραγματοποιεί κάθε φορά, διάφορες παράλληλες δράσεις.

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 24 Σεπτέμβριος 2015 13:13)

Περισσότερα...